15 iunie 2012

Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti

0 Comentarii

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat in data de 14 iunie Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Siret. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.
La deschiderea oficială, moderata de Prof.univ.dr.ing.Vladimir Rojanschi au participat:
Dragoș Luchian – Viceprimar, Municipiul Bacău
Dumitru Brăneanu – Vicepreședinte, Consiliul Județean Bacău
Emil Vămanu – Director, Administrația Bazinală de Apă Siret
Iulian Movila – Director Executiv Adjunct, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău
Mirela Panaite - Şef lucr. dr. ing., Universitatea "Vasile Alecsandri".

Zeci de reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Suceava sunt instruiţi de experţi de mediu la un workshop care se desfăşoară timp de două zile în Bacău pentru reducerii poluării apelor cu nitraţi.
Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Câteva zeci dintre acestea sunt în Bazinul Hidrografic Siret, unde există zone sensibile la nitraţi pe tot spaţiul hidrografic.
Prezenta nitraţilor în concentraţii peste limita admisă în zeci de fântâni şi izvoare din judeţul Bacău este confirmată de probele recoltate de personalul de la Autoritatea de Sănătate Publică. Sunt fântânile din interiorul localităţilor, amplasate în apropierea surselor de poluare: latrinele, grajdurile şi depozitele de gunoi.

Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale .

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu