11 august 2017

Canicula si campania de vaccinare antirujeola, pe ordinea de zi a sedintei Comisiei de Dialog Social

0 Comentarii
Vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Ionel Pravăț a participat i la ședința Comisiei de Dialog Social, alături de reprezentanți ai Instituției Prefectului – județul Bacău, ai Inspectoratului Școlar in data de 9 august Județean Bacău (I.Ș.J.), Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) și Direcției de Sănătate Publică (D.S.P.).
    Pe ordinea de zi s-au aflat informări privind respectarea prevederilor legale de protejare a lucrătorilor, de către angajatori, pe timpul caniculei dar și raportări privind situația înscrierii elevilor din județul Bacău în licee tehnologice și școli profesionale. 
     I.T.M. Bacău a atras atenția asupra faptului că atunci când temperaturile depășesc 37°C angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă. Astfel:
     A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
     - reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
    - asigurarea ventilației la locul de muncă;
    - alternarea efortului dinamic cu cel static;
    - alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite, bine ventilate. 
     B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:
     - asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
     - asigurarea echipamentului individual de protecție;
     - asigurarea de dușuri.
     În cazul în care condițiile mai sus menționate nu pot fi asigurate, se vor lua următoarele măsuri:
     - reducerea duratei zilei de lucru;
    - eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 și după ora 17,00, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme;
    - întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
     Aceste măsuri sunt necesare în cazul în care temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv.

     Un alt punct important pe ordinea de zi a fost campania de vaccinare antirujeolică aflată în plină derulare. Conform datelor prezentate de dr. Arim Mihaela, director al D.S.P., în județul Bacău sunt 14 cazuri confirmate de rujeolă.  Sunt organizate întâlniri cu factori de decizie și medici de familie  în mai toate localitățile județului astfel încât oamenii să fie cât mai bine informați privind beneficiile vaccinării și să se descurajeze atitudinea negativă privitoare la vaccinare. 
     Discuțiile din cadrul ședinței au cuprins și o analiză a rezultatelor procesului de înscriere a elevilor din județ în licee tehnologice și școli profesionale. Conform acestor date, prezentate de inspector școlar Mihaela Ciuchi, 48,39% dintre elevii județului optează pentru învățământul teoretic, 24,52% pentru învățământul tehnologic, în timp ce doar 19.47% dintre elevi au ca opțiune învățământul profesional. Comparativ cu anii anteriori, rapoartele arată o scădere numerică a cifrei de școlarizare la învățământul liceal tehnologic, la toate profilurile tehnic, servicii și resurse naturale și protecția mediului. Din punct de vedere procentual, în anul școlar 2017-2018, comparativ cu 2016-2017, ca pondere în total liceu tehnologic, profilul tehnic a scăzut de la 34% la 32%, profilul servicii a crescut de la 50% la 52% și profilul resurse s-a menținut constant, la 16%.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu