23 aprilie 2017

Consiliul Judetean Bacau constituie un grup de lucru permanent pentru relatia cu mediul de afaceri

0 Comentarii

Consiliul Județean Bacău a organizat ieri, 20 aprilie, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST și Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub, evenimentul  „Promovarea oportunităților de afaceri bazate pe TIC în județul Bacău, în context regional”. Desfășurată la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”, întâlnirea și-a propus să aducă față în față reprezentanții administrației publice și mediul de afaceri pentru a identifica atât problemele cu care se confruntă fiecare dintre actori, cât și soluțiile și acțiunile pe care le pot derula împreună.
     Au luat cuvântul dl Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului Județean Bacău, dl Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași și Președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, dl Cosmin Tomozei, reprezentant al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și dna Alina Popa, din partea Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub.
     Evenimentul a reprezentat, așa cum a subliniat dl Maricel Popa, Președintele EURONEST și al Consiliului Județean Iași, o premieră. „Nu cred că, în ultimii 10-15 ani, cele două județe au mai organizat, împreună, evenimente care să țintească dezvoltarea comună. Iașul și Bacăul au pierdut prea mult timp într-o rivalitate cu miză mică. Cred că, astăzi, dăm împreună semnalul că am înțeles că lupta noastră nu e dacă autostrada va trece prin Iași sau prin Bacău, ci cum să avem o autostradă în Regiune. Nici Iașul, nici Bacăul nu se pot dezvolta cu adevărat singure. Sunt multe domenii, iar IT-ul e unul dintre ele, în care singura opțiune viabilă e lucrul în echipă. Iașul devine prea aglomerat pentru companiile de IT care doresc să se dezvolte. Multe dintre ele se re-orientează către Bacău și Suceava. Clusterul EURONEST este un instrument prin care această colaborare funcționează. La Bacău a fost înființat, printr-un proiect comun, un Masterat bilingv, care pregătește specialiști pentru această industrie. S-au derulat acțiuni comune în licee și universități. Anul acesta, 20 de companii din cluster au câștigat proiecte care însumează peste 20 milioane de EURO. Suntem presați și de timp. Trebuie să acționăm acum, dacă vrem să aducem fonduri în Regiune, în orice județ din Regiune. Și trebuie să acționăm diferențiat pe cele două componente ale acestei industrii care a depășit deja agricultura ca pondere în PIB și în județul Iași, și în județul Bacău: sprijin diferit pentru companiile multinaționale și susținere puternică pentru start-up-uri și antreprenorii autohtoni”, a declarat dl Maricel Popa.
     Președintele Consiliului Județean Bacău a propus inițierea unui Grup de lucru permanent cu industria, în special cu IT-ul. În acest sens, a fost elaborat un chestionar care încearcă să identifice problemele curente cu care se confruntă oamenii de afaceri din județ, dar și nevoile de dezvoltare pe termen scurt și mediu. „Nici o administrație nu poate fi eficientă fără un mediu de afaceri dinamic și puternic. În același timp, nici companiile nu se pot dezvolta dacă autoritățile nu se implică în dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor care să genereze un mediu social și cultural atractiv. Suntem într-o ecuație în care trebuie să lucrăm împreună. Încercăm, acum, la Consiliul Județean să punem la punct o Strategie care să abordeze într-o manieră integrată dezvoltarea noastră viitoare. Investițiile sunt necesare, și vom accesa toate fondurile pe care le avem la dispoziție, dar la fel de importante, dacă vrem să ne ținem acasă tinerii bine pregătiți, sunt elementele care țin de calitatea vieții. Bacăul, are conform datelor raportate de INS, un procent de 11% din populație, deși cifra reală este mult mai mare, care a migrat, atât în străinătate, cât și în țară. În acest context, trebuie să venim și cu o ofertă socială, culturală și de divertisment care să facă din Bacău un loc în care să-ți dorești să fii. Este foarte important pentru regiunea noastră să punem accent pe acest aspect pentru că, în fapt este vorba despre ceea ce ne definește ca identitate”, a declarat dl Sorin Brașoveanu. 
    Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub s-a constituit în 2013, la inițiativa consiliilor județene membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, pentru a răspunde unei probleme punctuale: lipsa resursei umane specializate pentru industria IT, sectorul cu cel mai mare potențial de creștere și inovare. După cum arăta dna Alina Popa, director executiv EURONEST Iași, în ultimii 2 ani, contribuția sectorului IT la PIB-ul regiunii a depășit contribuția agriculturii. 
    Consiliul Județean Bacău este, prin ADI EURONEST, unul dintre cei 21 de membri fondatori, ca și Universitatea Vasile Alecsandri. De la înființare și până în prezent, activitatea Clusterului a avut la nivelul județului Bacău rezultate concrete. Amintim astfel despre înființarea unui program de studii masterale la Universitatea Vasile Alecsandri, bilingv sau dezvoltarea sistemului de monitorizare a persoanelor cu dizabilități din Spitalul Moinești. Sistemul, realizat la nivel de prototip, permite monitorizarea de la distanță a indicatorilor vitali ai pacienților care au suferit diverse intervenții, facilitând astfel accesul unui număr cât mai mare de pacienți la echipamentele medicale și asigurând, totodată, supraveghere medical continuă . 
    Un alt element important în activitatea Clusterului îl reprezintă susținerea antreprenoriatului. Clusterul, în parteneriat cu ADI EURONEST, a depus 3 aplicații în cadrul România Start-Up Plus și Diaspora Start-Up în cadrul cărora cei interesați pot primi sprijin (max. 40.000 EUR nerambursabili) și consultanță gratuită pentru deschiderea de noi afaceri și crearea de locuri de muncă în județul Bacău (important de subliniat – Programele România Start-Up Plus și Diaspora Start-Up sunt diferite de Programul Start Up Nation care se va deschide în cursul lunii mai).
    În final, Președintele Consiliului Județean Bacău a propus ca astfel de întâlniri să se desfășoare periodic. „Vom transmite chestionarul tuturor companiilor din Regiune și Camera de Comerț ne va ajuta în acest demers. După ce primim și analizăm datele, cu sprijinul colegilor de la EURONEST, vă invit, la începutul lunii iunie, la o nouă întâlnire. Cred că trebuie să învățăm să dialogăm mai bine, pentru că multe probleme se pot rezolva doar astfel. Sper ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să putem avea și o listă a terenurilor disponibile la nivelul județului Bacău pe care să o punem la dispoziția investitorilor interesați. Am cerut această situație anul trecut și am aflat cu surprindere că nu există o astfel de centralizare. Sunt, însă, conștient că parteneriatul public-privat e singura soluție pe care o avem pentru a genera plus-valoare și locuri de muncă în comunitate”, a concluzionat dl Sorin Brașoveanu.
     Evenimentul a continuat cu un dialog deschis între participanți și organizatori, fiind abordate teme legate de resursele umane din județ, de populația care a migrat și de modalități de stimulare pentru revenirea în Regiune, de necesitatea creării de clustere, ca motoare de dezvoltare regională și de promovare.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu