27 septembrie 2016

Program social eparhial în slujba vietii

0 Comentarii
În data de 20 septembrie 2016, în cadrul ședinței lunare a preoților din Protopopiatul Sascut, Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a demarat Programul Social Eparhial intitulat ”Întinde o mână și dă șansă vieții! Donează sânge!”.
Prezentul proiect social se alătură campaniei naționale ”Donează sânge! Salvează o viaţă!”, inițiată de Patriarhia Română în anul 2013 şi ajunsă acum la a XI-a ediție.
Proiectul are ca scop sensibilizarea şi conştientizarea populației, cu privire la importanţa actului de donare a sângelui, în beneficiul persoanelor bolnave dar și a sănătății personale.
Proiectul ”Întinde o mână și dă șansă vieții! Donează sânge!” se va desfăşura pe 2 direcţii de acţiune:
1. inițierea de campanii de informare a credincioșilor cu scopul de a atrage atenția asupra lipsei stocurilor de sânge atât de necesar transfuziei pentru persoanele bolnave, și totodată de a demonstra și convinge populația asupra influenței pozitive a actului de donare a sângelui asupra sănătății donatorului. (în urma donării, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscurile de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%; la o singură donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore.)   
2. organizarea de campanii de donare a sângelui de către enoriași, în parohii din mediul urban și rural, mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Sub genericul „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, se va evidenţia formarea spirituală a tinerilor şi a celorlalți membrii ai comunității prin orientarea acestora spre dezvoltarea spiritului civic și de jertfă față de aproapele aflat în suferință, obiectiv ce se va împlini prin participarea la activitățile acestui program social. 
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, îndeamnă în mod constant preoţii şi credincioşii să fie solidari tinerilor și persoanelor din Eparhie, care sunt afectați de boli, în scopul ameliorării suferinței fizice dar și a întăririi în credință prin oferirea unui sprijin moral bolnavilor.

”Pentru succesul acestui program este necesar concursul comunităţilor locale, a preoţilor și membrilor comunităților parohiale de a solidariza cu persoanele bolnave. În acelaşi timp campaniile de promovare vor fi utile în sensibilizarea şi conştientizarea populației cu privire la importanţa actului de donare. Pentru aceasta, preoții vor expune la avizierul bisericii două afișe, unul de promovare a campaniei de donare de sânge și altul, care conține o serie de informații privind condițiile și etapele donării, documentele de identitate necesare, drepturile donatorului, beneficiile pentru organism, etc., a precizat Pr. Ciuche Eugen-Ciprian, Consilierul Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Acest proiect sprijină tocmai crearea unui cadru în care donatorii să fie mai informați asupra beneficiilor și totodată să fie asistați în a dona sânge de mai multe ori pe an, devenind astfel donatori fideli:
1. sensibilizarea populației în privinţa importanţei donării de sânge datorită lipsei acute de sânge din spitalele din România
2. lansarea unor campanii de informare și distribuirea de materiale informative despre donare, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea dona, legislația specifică și beneficiile medicale ale donării.
3. mobilizarea tinerilor și a membrilor comunității de a dona sânge (alcătuirea de tabele cu persoanele doritoare să doneze, de către preoții slujitori din comunitate, în vederea efectuării unei planificări a caravanelor de recoltare, sau a punerii la dispoziție de către parohii a unor mijloace de transport către centrele de colectare)
4. implementarea unor puncte mobile de recoltare sangvină în zone urbane (Bacău, Moinești, Onești, Comănești, Buhuși, Sascut, Roman, sediile protopopiatelor sau mănăstirilor, case parohiale, așezăminte sociale ale parohiilor,)
5. oferirea de alimente sau produse de bază unor persoane defavorizate din comunitate, cu ajutorul tichetelor compensatorii în valoare de 67 ron, oferite în mod benevol de către donatorii de sânge în urma recoltării (7 tichete x 9.57 ron).

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu